Toidukapp

 Vasalemma Põhikooli algatus:  

 

Eesmärk: Toidukadude vältimine 

Õppetegevuse liik: Kogukondlik projekt koostöös kohaliku omavalitsusega 

Vanuseaste: Täiskasvanud, õpilased 

 

Vasalemma Põhikoolis on 140 õpilast ja õpilasi toitlustatakse kolm korda päevas - pakutakse hommikuputru, lõunasööki ja oodet. Toidud on küll maitsvad ja kokatädi pälvib kiidusõnu, kuid siiski kipub tihti valmistoitu üle jääma. Varem läks koolisööklast üle jäänud valmistoit koos toidujäätmetega loomasöödaks.  

 

2022.a algul hakati Lääne-Harju vallas paigaldama toiduringluskappe, sellised olid juba Paldiskis ja Laulasmaal. Nii tekkiski kooli haldusjuhil Paul Lauril idee, et üks selline kapp, kuhu saaks koolisööklast toidu ülejääke viia ja niiviisi toiduraiskamist vältida,  võiks ka Vasalemmas paikneda.  

 

Paul võttis ise ühendust kogukondliku algatuse Roheline Vald toiduringlustiimiga ja nii saigi toiduringluskapi mõte teoks.  

 

Pressiteatest loeme: 5. aprillil 2022 paigaldati Vasalemma päikesepaneelidega varustatud toidujagamise kapp, mis on kolmas omataoline Lääne-Harju vallas. Tegu on hübriidkapiga, mis võimaldab jahekapil saada jahutuseks vajalik energia ka päikesepaneelidest. Toidujagamise kappide idee algataja ning teostaja on kogukondlik algatus Roheline Vald, mis töötab välja ning viib ellu keskkonnasäästlikke algatusi Lääne-Harju vallas.  

“Toidu raiskamise vältimine on täna aktuaalseim teema kui kunagi varem. Seda nii keskkonna säästu kui ka toiduainete järjepideva kallinemise kontekstis,” märgib rohelise valla idee algataja Kairi Niinepuu-Mark. “Toidujagamise kapp on kõige kiirem ja soodsam viis, kuidas ülejäävat toitu jagada koheselt sealsamas kogukonnas ilma täiendavate logistiliste kulutusteta." Järjekordse kapi asukohaks valiti Vasalemma just seetõttu, et kohalikult koolilt tuli initsiatiiv aegajalt ülejäävat toitu kogukonnale jagada. "Haridusasutuse huvi ülejäävat toitu ringlema panna viib keskkonnasäästliku mõtteviisi ka lasteni ja nende peredeni kogukonda kaasaval moel," rääkis Niinepuu-Mark  

Pau Lauri on võtnud oma südameasjaks, et toidukadu kooli sööklas oleks olematu. Toidujääkide kappi toimetamine on osa tema igapäevatööst.  

 

Algul olime hädas toidu pakendamiseks vajalike purkide ja pakendite hankimisega. Kapist toidu võtjad ei toonud purke tagasi. Nüüdseks oleme käivitanud kogukonnas ka purgiringluse. Pestud purgid tuuakse kappi tagasi ja need lähevad uuesti kasutusse.  

 

Juunikuu algus tõi toreda üllatuse - Vasalemma Põhikooli algatusel Vasalemma paigaldatud toiduringluskapp ja selle igapäevane täitmine kooli poolt leidsid nomineerimise Keskkonnakäpa konkursil.   

 






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja kampsuni päev

Toidukadu

Rohemaskott ootab