Metsa istutamine

Vasalemma Põhikool istutas metsa.

6. juunil täitub aasta ajast kui Vasalemma kooli ees lehvib rohekooli lipp. Pidime selle lipu saamiseks palju pingutama ja koolipere rõõm oli suur, kui meile rohelipp omistati. Lipu hoidmiseks oleme jätkanud koolis mitmeid rohetegevusi.
Rohekoolina soovisime pakkuda oma õpilastele võimalust puid istutada, et lapsed saaksid kogemuse ja teadmise – igaüks meist saab Eesti looduse hoidmiseks ja taastamiseks midagi ära teha, oma panuse anda.
Ei olnud lihtne leida kohta, kuhu saaksime metsa istutama minna. Tänapäeval kasutatakse puude istutamisel tasulist tööjõudu, kes on seda tööd varemgi teinud, mitte kooliõpilasi, kellele tuleb hakata asja algusest peale selgeks tegema. Õnneks tuli meile appi Eesti Erametsaliit. Nende soovitusel pöördusime Ando Eelmaa poole, kes on lahke südamega mees ja ütles, et noorte harimise nimel on ta valmis meid vastu võtma.
Istutamas käisid 6. kuni 8. klassist need õpilased, kellel looduse vastu suurem huvi ja kes on ka asjalikud töötegijad. Lastega olid kaasas õpetaja Marje Hiie, kes on Vasalemma koolis pikka aega aktiivselt rohemeeskonna tegevuste eestvedaja olnud, ja huvijuht Janika Kõiv.
7. mail oli ilus ilm, mitte väga soe, kuid istutamiseks paras. Meie tööks oli istutada maha 500 arukase istikut. Saime teada, et tegelikult ei ole viiesaja istiku istutamine suur töö, sest head istutajad istutavad päevas üksi kuni 1000 istikut. Nemad teenivad sellaga raha.
Tegime toruistutust, mis oli meie kõigi jaoks esmakordne kogemus. See istutusmeetod on lihtne, kuid nõuab siiski tähelepanu. Tuleb suruda toru maasse, lasta istik torru, suruda toru ots maa sees lahti ja tõmmata toru maast välja. Pärast seda tuleb istiku ümbert muld korralikult kinni vajutada, et vältida pisikese puu ära kuivamist.
Meie metsatukk hakkab kasvama Korjuse-Vanapere talu maadel. Maapind oli istutamiseks juba ette valmistatud, lapsed võtsid paaridesse ja pärast seda kui meile ette näidati, kuidas see töö käib, võisime istutama asuda. Meie juhendajateks olid Kloostrimetsa Siidrimaja peremees Ando Eelmaa ja Loodushoiu Fondi teemajuht Ain Näkk. Laste seas tekitas palju elevust töödejuhataja, kes käis kõigi juures vaatamas, kuidas istutamine edeneb ja kas töö saab korralikult tehtud. Selleks nii-öelda töödejuhatajaks oli koer Mona, kes meid kõiki rõõmustas ja kes oli väga altis lastega puhkepauside ajal mängima.
Kõige paremini annab sellel päeval kogetud edasi see, mida lapsed ise puudeistutamisest arvasid.
7. klassi õpilased kirjutasid:
„Puude istutamine oli palju lihtsam kui arvasin. Ma tegelikult võib-olla isegi teeksin seda tööna kui on ilus ilm. Töö selgitati väga hästi ära. Koer Mona oli väga tore ja armas. Mulle maitses väga perenaise küpsetatud rabarberikook!“
„Puude istutamine oli tore ja sain uusi teadmisi. Arvasin, et see on väga raske töö, aga tegelikult oli suhteliselt lihtne ja oli võimalus koostööd õppida.“
„See oli mul uus kogemus niimoodi istutustoruga puid istutada. See oli väga tore, kuna sai paaris teha tööd ja me panime viimase puu kahekesi koos maha.“
„Puid istutamas käia oli väga tore, sest saime seal kasutada asju, mida me varem ei olnud kasutanud. Sel oli ka tore koer, kes oli väga sõbralik ja äge.“
Kui istutustööd tehtud, panime üles lindude pesakasti. Saime teada kuidas valida pesakastile õige koht ja miks paigaldatakse pesakasti lennuava ümber rauast plaat. Kas teie teate miks? Aga sellepärast, et mõni suurem lind ei saaks pesakasti lennuava suuremaks toksida ja sealt poegi ära varastada. Samuti on oluline, et pesakasti põhi käiks lahti, et seda saaks vanast pesast puhastada, et pesakasti uute elanike vastuvõtmiseks valmis seada. Ornitoloogidel hea võimalus vajadusel linde rõngastada.
Kui pesakast üles sai, ootas meid ees üllatus! Kloostrimetsa Siirdimaja perenaine oli neile maitsva rabarberikoogi küpsetanud. Pärast õues töö tegemist maitses see eriti hästi! Suur aitäh koogiküpsetajale!
Jäime metsaistutamise päevaga väga rahule ja oleme tänulikud Ando Eelmaale, kes võttis aega, et meiega sel päeval tegelda. On tore, et meie vallas elab missioonitundega inimesi, kellel on soov valla noortega tegelda ja aidata meil rohekooli lippu kõrgel hoida.






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja kampsuni päev

Toidukadu

Rohemaskott ootab